Talent aantrekken en behouden in de maakindustrie: hoe doe je dat?

2-10-2020 | Nieuws

Men doet er alles aan om talent naar de regio te trekken, zelfs vanuit het buitenland. Bij Brainport Eindhoven zie je dit terug door wervingscampagnes die specifiek op afgestudeerden gericht zijn.

BIC-directeur Erik Veurink houdt een pleidooi voor het opleiden en behouden van talent. Dit is volgens hem minstens zo belangrijk als de werving, want volgens Veurink is het aantrekken van mensen niet zo lastig. Moeilijker is: vinden, vormen en behouden. Hier lees je hoe Brainport Industries Campus (BIC) daarin van meerwaarde is: een enorm gebouw waarin ruimte is voor gevestigde maakbedrijven, start-ups en educatie. Voor jong en oud.

‘Door veel te laten zien, is het gemakkelijker om talent aan te trekken. Bij BIC laten wij zien dat er aan de fabriek van de toekomst gewerkt wordt. Wij maken complexe machines en producten, die slimmer en efficiënter dan de rest zijn. Ons doel is om daarmee op internationale schaal te concurreren.’ 

Ook de Fabriek van de Toekomst ziet Veurink hierin als een cruciaal element. Door dit innovatieprogramma zijn er niet alleen BIC-huurders betrokken, ook partijen van ver daarbuiten zijn aangehaakt. Een uitstekend middel om te laten zien waar men exact mee bezig is bij BIC.

Jongere generatie inspireren

BIC is een gebouw waar alles achter glas zit. Hier zijn robotarmen, automatische voertuigen, 3D-productieruimtes en VR-demo’s te zien. Dit helpt om talent aan te trekken.

‘Door bij een jongere generatie het zaadje te planten. Weten zij hoe de techniek werkt, in hoeverre het complex is en welke uitdagingen er zijn. Dit stimuleert jongeren om voor een carrière in de maakindustrie te kiezen.’ 

Opleiden, benutten en behouden

Een open structuur helpt niet alleen bij het aantrekken van nieuw talent. Ook het opleiden, benutten en behouden van talent is hierdoor eenvoudiger.

‘Nieuwe ontmoetingen en ideeën zijn gebaat bij de open structuur van BIC. Een bron van inspiratie voor nieuwe innovaties. Studenten, werknemers en ondernemers lopen allemaal door elkaar. Zij lunchen samen, wisselen ideeën uit en testen in de fieldlabs die er zijn. Allemaal onder één dak. Binnen het innovatieprogramma werken er verschillende promovendi en afgestudeerden aan nieuwe technologieën. Iets waar bedrijven van leren. Anderzijds komt talent in contact met de gevestigde praktijk.’

De omgeving van BIC stimuleert innovatie. Een initiatief dat zichzelf versterkt en de regio enorm helpt als het gaat om haar voortrekkersrol in de maakindustrie.

Hoe gaat het met jouw bedrijf uit de maakindustrie?

Bij de Fabriek van de Toekomst houden we alles in de gaten dat te maken heeft met de maakindustrie. Zowel op het gebied van Human Resources als bij andere thema’s. Ontdek waar er verbeterpunten liggen om jouw maakbedrijf toekomstbestendig te maken!

Maak nu onze test via fokus.defabriekvandetoekomst.nl en ontvang een benchmark waarmee je jouw eigen fabriek anoniem vergelijkt met concurrenten in Nederland op het vlak van Smart Manufacturing. De meest efficiënte manier om kosten te besparen en tegelijkertijd duurzamer te produceren. Door steun van Interreg en vele kennispartners wordt jouw fabriek toekomstbestendig.

Het project Fabriek van de Toekomst is gefinancierd binnen het Interreg V programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Meer info: www.grensregio.eu.

Bron: Innovation Origins